Diplomatdottern i Jakarta

Reportage från Indonesien

Av David Hulth-Wallgren

 

Bland smattrande kameror i rondellen vid Plaza Indonesia stod diplomatdottern Gadis och hennes vänner och protesterade mot höga mjölkpriser. “MOMS IN REVOLT” skrev Newsweek om denna märkliga demonstration som ledde till nya krav på den odemokratiske presidenten Suhartos avgång, och som fick världspressens blickar att vända sig mot Indonesien.

Den första boken på svenska om demokratins utveckling och framsteg i Indonesien. Vi får i personligt färgade reportage möta människor vars drömmar om frihet gjorde demokratin möjlig. Vi får också se svårigheterna som den unga demokratin har mött, som korruptionen i uppbyggnaden av Aceh och den mycket ifrågasatta pressfriheten.

 

President Suharto var ingen diktator i ordets vanliga betydelse, men Indonesien var verkligen ingen demokrati. Regeringspartiet och militären kontrollerade det mesta. Meningsmotståndare övervakades, förföljdes och torterades. Pressfrihet fanns inte.

Idag är Indonesien en demokrati och med världens största muslimska befolkning är landet ett intressant exempel på hur demokratin kan fungera i den muslimska världen.

 

Diplomatdottern i Jakarta gör avstamp i den kaotiska period som föregick Suhartos avgång och vi får följa indonesiens utveckling fram till idag. Vi möter Nezar som fick hålla sig gömd och blev fängslad och torterad på grund av sitt engagemang för demokratin, vi träffar aktivisten och affärsmannen Yus som siktar på att bli Inonesiens president och vi får möta några glada Jakartabor som för några rupier, en t-shirt och ett matpaket gärna propagerar för vilken presidentkandidat som helst.

 

Frilansjournalisten David Hulth-Wallgren har sedan år 2000 har ofta vistats i och rapporterat om Indonesien, bland annat för Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och det indonesiska veckomagasinet Tempo och har genom sitt arbete i landet fått en unik inblick i demokratiseringsprocessen där.

 

 Författare: David Hulth-Wallgren   

 Upplaga: 1  ISBN9789197477147

  Vikt: 158 gram   Antal sidor: 186

Utgiven: 2006-06  Språk: Svenska