Inget är bara för män

Redaktör: Mia Gröndahl

 

Egypten brukar kallas Världens moder. Här lever närmare 50 miljoner kvinnor som bär samhället på sina axlar. Tacken för allt kvinnoslit är diskriminering, förtryck – och mer arbete. När den arabiska våren nådde Egypten kämpade kvinnorna sida vid sida med männen, många blev skadade och flera dog. ”Tahrir hatta Tahrir!” – Tahrir ända till befrielsen! ropade kvinnorna i demonstrationerna som ledde fram till Mubaraks fall. Två år efter revolutionen är friheten fortfarande en dröm. Likaså kraven på social rättvisa och bröd. Men tiden går inte att vrida tillbaka och kvinnorna är på väg.

 

Journalisten Mia Gröndahl, som är bosatt i Kairo, har bjudit in egyptiska och svenska kvinnliga författare till boken Inget är bara för män. Tillsammans ger de oss unika berättelser från Tahrirtorget, slummen i Kairo, Nilens bördiga fält , öknens oaser och de obarmhärtiga stenbrotten i mellersta Egypten.

 

Vi möter kämpar från revolutionen, Tahrirtorgets aktivister och fältläkare. Här finns kvinnogruppen vid Nilen som vägrar könsstympa sina döttrar. Och de många vardagshjältarna, som i sitt dagliga liv slår in den ena kilen efter den andra i förtryckets mur. Eller helt enkelt bara klarar av den svåra konsten att överleva i Um al-Dounia,Världens moder.

Ladda ner högupplöst bild

Redaktör: Mia Gröndahl  Utgiven: 2013-03

Formgivare:  Lisa Sjöblom  ISBN: 9789197983303

Upplaga: 1   Antal sidor: 179

Språk: Svenska   Vikt: 165 gram