Fotbolls-VM i Ryssland 2018

#8 20 juni: Iran-Spanien

Självständighetskamp på och utanför planen

Premiären resulterade i Irans första VM-seger på 20 år efter Marockos hjärtskärande självmål i slutminuten. Nu har man vittring på avancemang och tar sig an Spanien med en svårforcerad defensiv. På hemmaplan styr en teokratisk ordning med religiöst och politiskt tillsatta domare och brutala straff. SILC beklagar att den ökade transparens som VAR-systemet bringat till fotbollsplanen ej gäller folket i persiska viken.
I Spanien har det varit ett stökigt år där den nationalistiska vågen som sköljer över Europa fick Kataloniens ledare att utropa en tveksam folkomröstning som på ett än mer tveksamt sätt slogs ner av polis. Fotbollsförbundet sparkade dagarna innan VM-premiären sin förbundskapten och mitt i tumultet i 3-3 matchen mot Ronaldos Portugal stod två symboler för var sin sida i den regionala rivaliteten som utgör landets öppna sår: Gerard Piqué och Sergio Ramos. Ingenstans är fotboll mer politik än i Spanien. SILC SCORE hoppas sommaren kan verka för ökad enighet och försoning och att eventuell katalansk självständighet sker på laglig och demokratisk väg.

Läs texten här: 20 juni Iran-Spanien

 

iranspain

#7 19 juni: Ryssland-Egypten

Arabvåren gick till Sisi-st upp i rök

Sveriges VM-äventyr överlever över midsommar, men hur blir det med Egyptens? Detta blir en måstematch för bägge lag där dock Ryssland har fördelen av en hel hemmanation bakom sig samt ett 5-0 i ryggen från premiären.

 

Men det är också en sorglig match mellan två samhällen med 240 miljoner människor som förtjänar bättre. Det börjar nu gått två decennier sedan Putin kom till makten och började kväva det hopp om frihet som fanns. Nu håller han sig kvar genom att förnedra 10-15 miljoner medborgare varje gång det är val genom att stjäla den röst de har och tysta, vilseleda och slå ned på resten. I Egypten väckte den Arabiska våren hopp om förändring 2011. Med dagens järnstyre under general Al-Sisi känns det som en historisk parantes som sakta börjar falla i glömska.

 

Att SILC Score i tydlig favör går till Ryssland säger något om det brutala förtryck som växt fram i Egypten.

 

Läs hela texten här: 19 juni Ryssland-Egypten

 

russiaegypt

#6 18 juni: Sverige-Sydkorea

Toppen mot botten i jämställdhetsligan möts i ödesmatch

När kvalet lottades sågs spelet redan som förlorat. Frankrike och Holland skulle bli för svårt och förbundet siktade öppet mot EM 2020. När lotten till playoffet föll på Italien sågs det istället som spiken i kistan. Också det hindret övervanns mirakulöst och nu står Sverige inför första VM-premiären på 12 år. Denna gång utan stjärnor, utan VM-rutin och utan att kunna göra mål. Sedan förra deltagandet har en finanskris och en "flyktingkris" passerat och en hinna av ängslighet och oro inför systemkollapsen präglar debatten. Märkligt kan tyckas, eftersom de flesta pilarna pekar uppåt.

 

Sydkorea är den asiatiska tigern som på rekordfart gick från fattigt till I-land och där familjeägda jätteföretag, "chaebols", spelar nyckelroller i ekonomin och politiken. Till skillnad mot Sverige beskrivs ibland landet som det minst jämställda I-landet och särskilt i löneligan diskrimineras kvinnor jämfört med män. I VM-sammanhang fortsätter man försöka hitta tillbaka till formen som ledde till brons i hemma-VM för 16 år sedan och hoppas att Tottenhams Heung-Min Son skall sätta skräck i Sveriges försvar.

 

Klockan två i eftermiddag står Sverige stilla. Laget som förlorar här är i princip utslaget.

 

Läs hela texten här: 18 juni Sverige-Sydkorea

 

koreasverige

#5 17 juni: Tyskland-Mexico

Sveriges konkurrenter äntrar scenen

Efter spanskt målfyrverkeri och fransk trubbighet är det dags för VM:s tredje medaljfavoriter att visa upp sig. Uppladdningen inför VM har dock ökat pressen på tränare Löw där de blandat tveksamma resultat med att lämna City-stjärnan Leroy Sané utanför truppen. Tyskland brottas i stort med samma samhällsutmaningar som Sverige där ett stort flyktingmottagande efter 2015 följts av terrorbrott, splittring och nationalister på frammarsch. I Trumptider utgör man ändå en viktig Väst-stormakt och garant för öppenhet och demokrati i världen.

 

Mexico fortsätter plågas av knarkkriget och våldet, kartellerna och korruptionen genomsyrar det mesta och riskerar få demokratin att vittra bort. Mitt under VM går man den 1 juli till vad som beskrivits som landets viktigaste val någonsin. Inför VM har laget haft blandade resultat med förlust mot Danmark i genrepet och efter hemmamatchen  mot Skottland skakades man av en sexskandal. Alla räknar med en seger för Tyskland här men oavsett blir utgången viktig för Sveriges fortsatta chanser.

 

Läs hela texten här: 17 juni Tyskland-Mexiko

 

TysklandMexico

#4 16 juni: Kroatien-Nigeria

Förskingring, fascism och fria val

På VM:s tredje dag möts två klassiska fotbollsnationer. Efter Egyptens och Marockos snöpliga förluster på fredagen återstår att se om kontinentens största land kan återta Afrikas heder? Motståndarna Kroatien dundrade till med ett brons i sitt första VM 1998 och har även i år ett av världens bästa mittfält. Trubbel på sidan om planen brukar dock sätta käppar i hjulet och landets största stjärna Luka Modric har själv dragits in i den korruptionsskandal som gjort landslaget impopulärt i hemlandet och strax före VM resulterat i en 5-årig fängelsedom för gamle förbundpampen Zravko Mamic.

 

Nigeria brottas med enorma problem på hemmaplan men har trots turbulens fortsatt på sin demokratiska resa. SILC SCORE har dem som solklara favoriter idag. Skall 180 miljoner nigerianer få jubla?

Läs hela texten här: 16 juni Kroatien-Nigeria

 

Nigeriacroatia

#3 15 juni: Marocko-Iran

Spring för kung och föreningsfrihet!

VM inleddes med en klang och jubelföreställning för värdlandet Ryssland, medan loja saudier såg ut att lida av efterdyningarna från Ramadan. Mest minnesvärt var bilderna på skurktrojkan prins Bin Salman, FIFA-president Infantino och Vladimir Putin som njöt på läktarna och propagandafesten är officiellt igång. Långsamt skall vi förknippa dessa leende herrar med något vi älskar, fotboll.

 

Återstår att se vilka scener vi får på läktarna och på planen denna VM:s andra dag. Marocko och Iran är sannerligen inga demokratier. I Marocko utgår makten från kung Mohammed och hans regim slår konsekvent ned mot protester och kritik. Detta är ändå inget mot Iran, en teokratisk fullfjädrad diktatur. På planen kommer Marocko med en spännande trupp av talangfulla tekniker som ses som ett av VM:s "hipsterlag" på förhand. Iran slog nästan Argentina 2014 och har under Carlos Queiroz fortsatt imponera framför allt defensivt inför detta VM. Öppningsmatchen blir livsviktig för båda lagen. Övriga lag i gruppen är giganterna Spanien och Portugal.

Återigen är konkurrensen svag, men SILC SCORE går denna fredag i Marockos favör. Läs hela texten här: 15 juni Marocko-Iran

 

maroccoiran

#2 14 juni: Ryssland-Saudiarabien

Världspolitikens skurkstater gör upp i premiären

Så var det äntligen dags för VM att dra igång, och det med en drabbning som på många sätt symboliserar vad Fotbolls-VM har kommit att bli. Att Putin inte bara är president i världlandet, utan högste ansvarig arrangör för VM säger en hel del. Ryska staten har satt upp tydliga mål med sitt värdskap och investerat stora summor på mästerskapet för att få internationell legitimitet och fortsätta sitt återtåg mot att bli en stormakt att räkna med i världspolitiken. Saudiarabien? Grannen till nästa VM:s världland, Qatar, satsar på att slipa till sin skamfilade image med uppmärksammade symbolreformer och inhyrda PR-konsulter.

 

På fotbollsplanen är länderna sämst rankade i turneringen. Ryssland har inte vunnit sedan oktober och hånas i hemlandet inför premiären. Saudiarabien öste in mål i asiatiska kvalet men har fyra förluster på sina fem senaste matcher. SILC SCORE går i usel konkurrens till de "Gröna falkarna" från Saudiarabien då utvecklingen åtminstone inte går bakåt medan situationen i Ryssland bara förvärrats de senaste åren, framför allt med ökat förtryck mot civilsamhället.

Läs hela texten här: 14 juni Ryssland-Saudiarabien

 

Flags russiasaudi

#1 Följ Fotbolls-VM i Ryssland med renare samvete

Introduction av SILC SCORE

Fotbolls-VM 2014 i Brasilien sågs av många som den sista chansen på länge att uppleva ett VM som var en riktig fotbollsfest. De två efterföljande turneringarna skulle istället spelas i diktaturerna Ryssland och Qatar. Nu är vi där.

I bägge länderna har det rapporterats om undermåliga förhållanden och slavkontrakt för arbetare som färdigställer arenor. Förtryck och förföljelse av oliktänkande, minoriteter och journalister samt anklagelser om krigsbrott är annat som förenar länderna. Att arrangera idrottsevenemang har genom historien varit ett klassiskt sätt för diktatorer att bli populära och uppfattas som legitima. VM i Ryssland är inget undantag utan president Putin är väl medveten om sportens betydelse i propagandasyfte.

På SILC har vi frågat oss hur vi TV-tittare skall kunna följa mästerskapet med ett renare samvete. Vi har därför skapat ett index över VM-lagen där fotboll, demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter sammanvägs. Varje dag under VM:s gruppspel 14-28 juni kommer vi publicera en text där en utvald match analyseras och utifrån SILC SCORE kommer vi ge förslag på vilka du kan hålla en extra tumme för. Läs mer här: Att följa VM i Ryssland med gott samvete__Introduktion av SILC Score

Trevlig sommar önskar SILC!

boll