Fotbolls-VM i Ryssland 2018

#16 28 juni: Panama-Tunisien

Karthagos örnar utslagna - men världsmästare om SILC SCORE fick bestämma

Gårdagens betydelselösa match mellan Danmark och Frankrike fick Radiosportens Christian Olsson att påstå att en valfri domherre hade presterat bättre än omotiverade franska stjärnor. Detta blir något annat. Både Panama och Tunisien är utslagna, men vad det innebär att bara delta för de panamanska spelarna såg vi på hur jublande fans grät och kramades efter 1-6 reduceringen mot England. Tunisien har inte varit med på 12 år och kommer också dem vilja avsluta med flaggan i topp.
Den avslutande matchen av vår VM-satsning är dock en riktig toppmatch sett med SILC SCORE glasögon. Tunisien har sedan sitt senaste deltagande demokratiserats med vidsträckta fri- och rättigheter och de första historiska lokalvalen hölls under VM-uppladdningen. SILC SCORE-tabellen vinner man därmed överlägset. Lilla Panama har inte upplevt samma världsomvälvande utveckling - men är en  relativt välfungerande demokrati. SILC SCORE hade haft dem i en kvartsfinal.
Kanske inte VM:s mest sedda match när vi summerar VM. Här kan du dock bänka dig i lugn och ro och utan samvetskval hålla en tumme för Tunisien - eller glädjas med Panama om djungellaget lyckas skrälla och ta sin första VM-seger någonsin.

Läs texten här: 28 juni Panama-Tunisien

panamatunisia

#15 27 juni: Serbien-Brasilien

Albanska örnar i plytet och favelor i brand

Dessa texter har  delvis förberetts, veckor och månader före VM. Ibland prickar man dock rätt. Sverige-Mexico? Nej, nej. Matchen som avgör vilka vi får i 8-delsfinal! Serbien har gått upp som en sol och ned som en pannkaka under VM. Mot Schweiz avslutades det med att kosovoalbanen Shaqiri rullade in 2-1 och firade med en hyllning till ett folk, tolkat som en förolämpning mot ett annat.
Brasilien fick in förlösande 1 och 2-0 i slutminuterna mot Costa Rica och ett land i dämpad krisstämning kanske börjar vakna till. En kombination av dåliga tider, stor tillgång till vapen och ohämmad våldsanvändning från kriminella men även polisen gör att mångdubbelt fler skjuts ihjäl av landets ordningsmakt.
SILC SCORE ger i svag konkurrens sympatierna till att Serbien lägger örnar och kallduschar bakom sig och skräller sig vidare till åttondelsfinal.

Läs texten här: 27 juni Serbien-Brasilien

brasserbia

#14 26 juni: Australien-Peru

VM:s kyligaste straffskytt mot VM:s ledsnaste straffskytt

50 000 peruaner hade rest till Ryssland för landets första VM sedan 1982. Efter två 0-1 förluster kan de packa väskorna och bara hoppas att man åtminstone får en positiv avslutning mot Australien. Socceroos har imponerat mindre men spelat smartare och har efter 1-1 mot Danmark chansen att kravla sig vidare vid seger.
På hemmaplan är Australien en välfungerande demokrati där främst landets cyniska migrationspolicy kritiseras. Peruansk politik brottas liksom övriga Latinamerika med korruption på högsta nivå vilket reducerar förtroendet för landets ledning. SILC SCORE premierar Australien då man ansetts slagna på förhand inför VM och under ledning av Durmaz-skäggige Mile Jedinak på mitten känns inget omöjligt.

Läs texten här: 26 juni Australien-Peru

#13 25 juni: Saudiarabien-Egypten

VM:s sämsta lag mot Tjetjeniens nye hedersmedborgare

Pang, bom, krasch, ridå. 0-5, 0-1, 0-1, 1-3 - sen var bägge dessa lags VM över innan det knappt hunnit starta. Saudiarabien saknar helt enkelt kvalitét medan Egypten underpresterat med en halvskadad världsstjärna.
Och gör han nu sina sista landskamper, Mohamed Salah? Efter att ha lurats till att bli en bricka i diktaturen Egyptens intressen och fångats på bild med Tjetjeniens grymme ledare, uppges stjärnan vara beredd att sluta. Saudiarabien spelar huvudrollen i dödliga, underrapporterade kriget i Jemen där barn svälter, saknar mediciner och dör på grund av prins Salmans hamnblockader.
Prinsen är just nu upptagen på en fotbollsläktare i Volgograd men lär väl snart få mer tid till annat.

Läs texten här: 25 juni Saudiarabien-Egypten

ausperu

#12 24 juni: Polen-Colombia

Nedmonterad rättsstat och känslig fredsförhandling

Förlust 1-2 och kniven mot strupen inför nästa match. Sverige efter gårdagens tunga match i Sotji? Nej i det här fallet gäller det både Polen och Colombia inför den tänkta finalen i Grupp H. Förloraren är ute ur turneringen.
Polen är ett land där allt verkar gå åt fel håll. Tillsammans med Ungern har man blivit en symbol för de illiberala strömningarna i Europa som växt sig starkare efter finanskrisen för 10 år sedan - underblåsta av en slug rysk propagandamaskin. I Colombia fortsätter en bräcklig fredsprocess där obeskrivliga sår skall läkas - samtidigt som förrövare går fria. Utvecklingen har till stora delar sett positiv ut. Än så länge.
SILC SCORE ger alla sympatier till ett Colombia på väg åt rätt håll i vad som skulle kunna bli turneringens match.

Läs texten här: 24 juni Polen-Colombia

 

colombiapolen

#11 23 juni: Mexico-Sydkorea

Blek tiger, knarkkrig utan slut och en annalkande VM-succé?

Mexicos premiärmatch blev något som fick svenska fans att svettas lite extra. Ett åldrat tyskt lag hade inte mycket att hämta i en seger som kunde blivit än större och i Mexico gav festen utslag på Richter-skalan. Sydkorea gav Sverige en förvånadsvärt komfortabel premiärmatch och såg aldrig ut att hota.
Sydkoreas ekonomiska utveckling under 1900-talet är häpnadsväckande och har skett till stor del genom en struktur av mäktiga familjeägda koncerner vilket också skapat utmaningar. Inte minst i modern tid då affärsintressen och politiska ledare resulterat i omfattande korruptionsskandaler. I Mexico kretsar all samhällsdebatt och politiska diskussioner kring knarkkriget som fortsätter skörda dödsoffer. Hundratusentals dödsoffer och en industri som omfattar 10-tals miljarder dollar per år och letar sig in i alla vrår av samhället, så också fotbollen.
Efter premiären väntar sig alla en Mexico-kross i denna andra omgång. Blir det så? SILC SCORE höjer rösten för Sydkoreans renässans.

Läs texten här: 23 juni Sydkorea-Mexiko

 

mexkorea

#10 22 juni: Brasilien-Costa Rica

Medvetet fossilfri mot förlamad dieselekonomi

Två latinamerikanska ytterligheter ställs mot varandra i VM:s andra omgång och även om Costa Rica haft en förhållandevis turbulent politisk vår är det inget jämfört med Brasilien. Åren efter hemma-VM 2014 har kännetecknats av korruptionsskandaler, en ohållbar ekonomi och en brist på förtroende för politiken som totalt håller på att undergräva demokratin. 1-1 i premiären mot Schweiz var inte direkt något som fick folket att dra på smilbanden men även Costa Rica är i knipa efter förlusten mot Serbien och kvartsfinallaget från 2014 är utslaget vid en förlust.
På hemmafronten fortsätter Costa Rica att vara ett demokratisk föredöme i en kaotisk region - inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv där man insett värdet av sin biologiska mångfald. SILC SCORE hoppas förbehållningslöst på det centralamerikanska djungellaget med Real Madrids Keylor Navas i spetsen!

Läs texten här: 22 juni Brasilien - Costa Rica

 

braqzilcostarica

#9 21 juni: Argentina-Kroatien

Abortstrid, sexism och ändrade vittnesmål

Två av VM:s på pappret mest bländande offensiva lag möts på torsdagskvällen. Kroatien motsvarade förväntningarna i premiären genom att promenera hem segern mot Nigeria. Argentina? 1-1 mot historiens minsta VM-nation Island räcker så klart inte och för Leo Messi blev den missade straffen inte den start han ville ha. Blir det revansch idag mot ett potentiellt Lovren-svajjigt Kroatiskt försvar?
Tiden runt VM har karaktäriserats av unken kvinnosyn i Argentina men också ljusglimtar med en pågående abortstrid  där kongressen fattat ett historiskt beslut. I Kroatien kom en fängelsedom som förhoppningsvis sprider lugn i ett fotbollsland och ett samhälle som väntat länge på rättvisa.

Läs texten här: 21 juni Argentina-Kroatien

 

ARgentinacroatia

#8 20 juni: Iran-Spanien

Självständighetskamp på och utanför planen

Premiären resulterade i Irans första VM-seger på 20 år efter Marockos hjärtskärande självmål i slutminuten. Nu har man vittring på avancemang och tar sig an Spanien med en svårforcerad defensiv. På hemmaplan styr en teokratisk ordning med religiöst och politiskt tillsatta domare och brutala straff. SILC beklagar att den ökade transparens som VAR-systemet bringat till fotbollsplanen ej gäller folket i persiska viken.
I Spanien har det varit ett stökigt år där den nationalistiska vågen som sköljer över Europa fick Kataloniens ledare att utropa en tveksam folkomröstning som på ett än mer tveksamt sätt slogs ner av polis. Fotbollsförbundet sparkade dagarna innan VM-premiären sin förbundskapten och mitt i tumultet i 3-3 matchen mot Ronaldos Portugal stod två symboler för var sin sida i den regionala rivaliteten som utgör landets öppna sår: Gerard Piqué och Sergio Ramos. Ingenstans är fotboll mer politik än i Spanien. SILC SCORE hoppas sommaren kan verka för ökad enighet och försoning och att eventuell katalansk självständighet sker på laglig och demokratisk väg.

Läs texten här: 20 juni Iran-Spanien

 

iranspain

#7 19 juni: Ryssland-Egypten

Arabvåren gick till Sisi-st upp i rök

Sveriges VM-äventyr överlever över midsommar, men hur blir det med Egyptens? Detta blir en måstematch för bägge lag där dock Ryssland har fördelen av en hel hemmanation bakom sig samt ett 5-0 i ryggen från premiären.

 

Men det är också en sorglig match mellan två samhällen med 240 miljoner människor som förtjänar bättre. Det börjar nu gått två decennier sedan Putin kom till makten och började kväva det hopp om frihet som fanns. Nu håller han sig kvar genom att förnedra 10-15 miljoner medborgare varje gång det är val genom att stjäla den röst de har och tysta, vilseleda och slå ned på resten. I Egypten väckte den Arabiska våren hopp om förändring 2011. Med dagens järnstyre under general Al-Sisi känns det som en historisk parantes som sakta börjar falla i glömska.

 

Att SILC Score i tydlig favör går till Ryssland säger något om det brutala förtryck som växt fram i Egypten.

 

Läs hela texten här: 19 juni Ryssland-Egypten

 

russiaegypt

#6 18 juni: Sverige-Sydkorea

Toppen mot botten i jämställdhetsligan möts i ödesmatch

När kvalet lottades sågs spelet redan som förlorat. Frankrike och Holland skulle bli för svårt och förbundet siktade öppet mot EM 2020. När lotten till playoffet föll på Italien sågs det istället som spiken i kistan. Också det hindret övervanns mirakulöst och nu står Sverige inför första VM-premiären på 12 år. Denna gång utan stjärnor, utan VM-rutin och utan att kunna göra mål. Sedan förra deltagandet har en finanskris och en "flyktingkris" passerat och en hinna av ängslighet och oro inför systemkollapsen präglar debatten. Märkligt kan tyckas, eftersom de flesta pilarna pekar uppåt.

 

Sydkorea är den asiatiska tigern som på rekordfart gick från fattigt till I-land och där familjeägda jätteföretag, "chaebols", spelar nyckelroller i ekonomin och politiken. Till skillnad mot Sverige beskrivs ibland landet som det minst jämställda I-landet och särskilt i löneligan diskrimineras kvinnor jämfört med män. I VM-sammanhang fortsätter man försöka hitta tillbaka till formen som ledde till brons i hemma-VM för 16 år sedan och hoppas att Tottenhams Heung-Min Son skall sätta skräck i Sveriges försvar.

 

Klockan två i eftermiddag står Sverige stilla. Laget som förlorar här är i princip utslaget.

 

Läs hela texten här: 18 juni Sverige-Sydkorea

 

koreasverige

#5 17 juni: Tyskland-Mexico

Sveriges konkurrenter äntrar scenen

Efter spanskt målfyrverkeri och fransk trubbighet är det dags för VM:s tredje medaljfavoriter att visa upp sig. Uppladdningen inför VM har dock ökat pressen på tränare Löw där de blandat tveksamma resultat med att lämna City-stjärnan Leroy Sané utanför truppen. Tyskland brottas i stort med samma samhällsutmaningar som Sverige där ett stort flyktingmottagande efter 2015 följts av terrorbrott, splittring och nationalister på frammarsch. I Trumptider utgör man ändå en viktig Väst-stormakt och garant för öppenhet och demokrati i världen.

 

Mexico fortsätter plågas av knarkkriget och våldet, kartellerna och korruptionen genomsyrar det mesta och riskerar få demokratin att vittra bort. Mitt under VM går man den 1 juli till vad som beskrivits som landets viktigaste val någonsin. Inför VM har laget haft blandade resultat med förlust mot Danmark i genrepet och efter hemmamatchen  mot Skottland skakades man av en sexskandal. Alla räknar med en seger för Tyskland här men oavsett blir utgången viktig för Sveriges fortsatta chanser.

 

Läs hela texten här: 17 juni Tyskland-Mexiko

 

TysklandMexico

#4 16 juni: Kroatien-Nigeria

Förskingring, fascism och fria val

På VM:s tredje dag möts två klassiska fotbollsnationer. Efter Egyptens och Marockos snöpliga förluster på fredagen återstår att se om kontinentens största land kan återta Afrikas heder? Motståndarna Kroatien dundrade till med ett brons i sitt första VM 1998 och har även i år ett av världens bästa mittfält. Trubbel på sidan om planen brukar dock sätta käppar i hjulet och landets största stjärna Luka Modric har själv dragits in i den korruptionsskandal som gjort landslaget impopulärt i hemlandet och strax före VM resulterat i en 5-årig fängelsedom för gamle förbundpampen Zravko Mamic.

 

Nigeria brottas med enorma problem på hemmaplan men har trots turbulens fortsatt på sin demokratiska resa. SILC SCORE har dem som solklara favoriter idag. Skall 180 miljoner nigerianer få jubla?

Läs hela texten här: 16 juni Kroatien-Nigeria

 

Nigeriacroatia

#3 15 juni: Marocko-Iran

Spring för kung och föreningsfrihet!

VM inleddes med en klang och jubelföreställning för värdlandet Ryssland, medan loja saudier såg ut att lida av efterdyningarna från Ramadan. Mest minnesvärt var bilderna på skurktrojkan prins Bin Salman, FIFA-president Infantino och Vladimir Putin som njöt på läktarna och propagandafesten är officiellt igång. Långsamt skall vi förknippa dessa leende herrar med något vi älskar, fotboll.

 

Återstår att se vilka scener vi får på läktarna och på planen denna VM:s andra dag. Marocko och Iran är sannerligen inga demokratier. I Marocko utgår makten från kung Mohammed och hans regim slår konsekvent ned mot protester och kritik. Detta är ändå inget mot Iran, en teokratisk fullfjädrad diktatur. På planen kommer Marocko med en spännande trupp av talangfulla tekniker som ses som ett av VM:s "hipsterlag" på förhand. Iran slog nästan Argentina 2014 och har under Carlos Queiroz fortsatt imponera framför allt defensivt inför detta VM. Öppningsmatchen blir livsviktig för båda lagen. Övriga lag i gruppen är giganterna Spanien och Portugal.

Återigen är konkurrensen svag, men SILC SCORE går denna fredag i Marockos favör. Läs hela texten här: 15 juni Marocko-Iran

 

maroccoiran

#2 14 juni: Ryssland-Saudiarabien

Världspolitikens skurkstater gör upp i premiären

Så var det äntligen dags för VM att dra igång, och det med en drabbning som på många sätt symboliserar vad Fotbolls-VM har kommit att bli. Att Putin inte bara är president i världlandet, utan högste ansvarig arrangör för VM säger en hel del. Ryska staten har satt upp tydliga mål med sitt värdskap och investerat stora summor på mästerskapet för att få internationell legitimitet och fortsätta sitt återtåg mot att bli en stormakt att räkna med i världspolitiken. Saudiarabien? Grannen till nästa VM:s världland, Qatar, satsar på att slipa till sin skamfilade image med uppmärksammade symbolreformer och inhyrda PR-konsulter.

 

På fotbollsplanen är länderna sämst rankade i turneringen. Ryssland har inte vunnit sedan oktober och hånas i hemlandet inför premiären. Saudiarabien öste in mål i asiatiska kvalet men har fyra förluster på sina fem senaste matcher. SILC SCORE går i usel konkurrens till de "Gröna falkarna" från Saudiarabien då utvecklingen åtminstone inte går bakåt medan situationen i Ryssland bara förvärrats de senaste åren, framför allt med ökat förtryck mot civilsamhället.

Läs hela texten här: 14 juni Ryssland-Saudiarabien

 

Flags russiasaudi

#1 Följ Fotbolls-VM i Ryssland med renare samvete

Introduction av SILC SCORE

Fotbolls-VM 2014 i Brasilien sågs av många som den sista chansen på länge att uppleva ett VM som var en riktig fotbollsfest. De två efterföljande turneringarna skulle istället spelas i diktaturerna Ryssland och Qatar. Nu är vi där.

I bägge länderna har det rapporterats om undermåliga förhållanden och slavkontrakt för arbetare som färdigställer arenor. Förtryck och förföljelse av oliktänkande, minoriteter och journalister samt anklagelser om krigsbrott är annat som förenar länderna. Att arrangera idrottsevenemang har genom historien varit ett klassiskt sätt för diktatorer att bli populära och uppfattas som legitima. VM i Ryssland är inget undantag utan president Putin är väl medveten om sportens betydelse i propagandasyfte.

På SILC har vi frågat oss hur vi TV-tittare skall kunna följa mästerskapet med ett renare samvete. Vi har därför skapat ett index över VM-lagen där fotboll, demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter sammanvägs. Varje dag under VM:s gruppspel 14-28 juni kommer vi publicera en text där en utvald match analyseras och utifrån SILC SCORE kommer vi ge förslag på vilka du kan hålla en extra tumme för. Läs mer här: Att följa VM i Ryssland med gott samvete__Introduktion av SILC Score

Trevlig sommar önskar SILC!

boll