Silcs podcast: Frihet från förtryck

Vi har skapat podden Frihet från förtryck.

Vi tar tempen på människors frihetslängtan och staters repression. Vi lägger oss i andra länders politik. Vi granskar svensk biståndspolitik och Sveriges relationer till skurkregimer. Vi står på demokratiaktivisternas sida. I varje avsnitt vrider och vänder vi på demokrati- och biståndsfrågor. Alltid öppenhjärtigt och aldrig opartiskt i förhållande till demokrati och mänskliga rättigheter. Du hittar podden på vanliga ställen där poddar finns, till exempel på Spotify, iTunes eller Soundcloud.

Nedan hittar du länkar direkt till avsnitten. Vi önskar en god lyssning och dela och sprid gärna till vänner och bekanta!

 

Avsnitt 4: Bolivia från vägspärr till vägval

Sedan mångårige presidenten Evo Morales fick fly landet för ett år sedan har Bolivia drabbats av både politisk oro och en global pandemi. Nu när dammat lagt sig visar det sig att Evos socialistparti vann presidentmakten igen, med stor majoritet. Var detta mycket väsen för ingenting, eller kommer Bolivia på ny kurs? Cayetana Muriel från Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) och Per Olsson (Silc) ger sin syn på utvecklingen medan Martin Ängeby (Silc) som vanligt leder samtalet.

 

Avsnitt 3: Rent hus i Belarus

Diktaturen går på sitt 26:e år, och folkresningen har hållit på i mer än 26 dagar. Den som tröttnar förlorar. Med Lana Willebrant (Union to Union) och Amanda Valentin (Silc) får vi en lägesanalys – hur hamnade vi här och hur kommer vi framåt? Sveriges politik mot belarus får både smisk och förståelse, och vi får veta varför upprorets ansikte är så påtagligt kvinnligt. Martin Ängeby, Silc, försöker leda samtalet.

Podden produceras av Fabel Kommunikation. Tack till Internetstiftelsen och Goto10 för att vi kunde låna deras studio.

Avsnitt 2: I Ukraina på drift

Vi tar tempen på jättelandet Ukraina, där människan står stor och fri medan politiken präglas av hallabaloo. Hur går det för clown-presidenten? Är kriget slut snart? Hur står människor ut? Medverkar gör Paul Frigyes (författare till aktuella boken I Ukraina på drift) och Violetta Shastina Ravid (Ukrainahandläggare på Silc). Martin Ängeby (Silcs generalsekreterare) försöker leda samtalet.

Avsnitt 1: Autokratisk pandemi

Coronakrisen sätter enorm press på samhällen. Men med pandemin som svepskäl attackeras demokratin av auktoritära krafter – med avskaffande av mänskliga rättigheter och oseriös virushantering. Fredrik Malm (riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna), Martin Ängeby (Generalsekreterare SILC) och Åsa Nilsson-Söderström (SILC) diskuterar pandemins konsekvenser och demokratins kärna.

Teaser och introduktion av Martin Ängeby, Silcs generalsekreterare: