I Ukraina - på drift

Av: Paul Frigyes

Ukraina är stökigt, fritt, ansvarslöst – ett land med en pampig och blodig historia samt ständiga slagsmål i parlamentet. Det är ett land som inte liknar något annat. Med sin storlek, sitt geografiska läge och pågående uppbrott från sin ryska storebror navigerar Ukraina nu in i ett 20-tal av populism, vildvuxen kapitalism och spirande demokratisk aktivism.

 

I Ukraina – på drift är en reportagebok från en nation på jakt efter en identitet och plats i Europa. Paul Frigyes tar tåget till Lviv för att diskutera könsroller, försöker begripa korruption och postsovjetisk ekonomi i det ståtliga Kiev, gräver i minnen av folkmord och glömda kroppar i Charkiv i öst, träffar miljökämpar i den råbarkade stålstaden Kryvyj Rih och irrar bort sig i Karl XII och Mazepas fotspår i Poltava. Och så besöks Tjernobyl, som är på väg att förvandlas till ett Mekka för misärturism.

 

Aktivisten Andrii Kruglasjov sammanfattar tillståndet i Ukraina, ett land som 2021 fyller 30 år: ”Vi är mitt emellan galenskap och något som kan bli riktigt bra.”

 

Paul Frigyes har på Silc förlag tidigare gett ut böckerna Eritrea – gränslöst land (2015) och Exil (2017).

 

Bild framsida I Ukraina på drift

Författare: Paul Frigyes  Utgiven: 2020-06

Formgivare: Martin Larsson  ISBN: 9789198351262

 Upplaga: 1   Antal sidor: 203

Språk: Svenska  Vikt: 140 gram