Dawit och friheten

– Om den svenske samvetsfången och Eritreas inställda demokratisering

Av Johan Karlsson & Rickard Sjöberg (red)

Hösten 2001 arresterades journalisten Dawit Isaak i Eritreas huvudstad Asamara. Han har varken åtalats eller dömts för något brott.

I den här boken berättar Dawits familj i Sverige om sin saknade make, pappa och bror. Vännerna från tiden i Göteborg vittnar om en ödmjuk man med ett kall i livet. Kollegerna från tidningen Setit skildrar en hängiven kulturskribent med en skarp penna. Och i en intervju – gjord kort innan han arresterades – berättar Dawit med egna ord om kampen för demokrati i Eritrea.

Länge var dock Dawits öde okänt i Sverige. Historien om Dawit Isaak är också historien om hur svenska medier och myndigheter glömde bort den ende svenske samvetsfången.

Flera texter i boken skildrar den inställda demokratiseringen i Eritrea, det lilla landet på Afrikas horn som vid självständigheten 1993 bar hopp om fred och framsteg. Sedan regimen 2001 slog till mot reformrörelsen har förtrycket bara hårdnat. Den oberoende pressen förblir stängd, religiösa minoriteter fängslas, regimkritiker flyr landet och i fängelserna sitter flera tusen politiska fångar. En av dem är Dawit Isaak.

Ladda ner högupplöst bild

  Boken är tyvärr slutsåld. 

Författare: Johan Karlsson & Rickard Sjöberg
Utgiven: 2006-10
ISBN: 9789197477178
Upplaga: 1
Antal sidor: 126
Språk: Svenska
Vikt: 84 gram