I väntan på Lenins begravning

Av Amanda Lövkvist

Sasja i Sankt Petersburg fälls för “lindrig huliganism” efter att ha burit ett ironiskt plakat med texten “Ja till Kremls godtycke”. Han frias i andra instans – den här gången.

Nationalbolsjeviken Andrej drömmer om en storrysk revansch, men har insett att en fungerande rättsstat är nog så viktigt för den som vill engagera sig i politiken. Oxana jobbar ideellt hos Soldatmödrarna, medan polisen spanar utanför deras kansli för att fånga in de killar som flytt övergreppen i armén. I Kalmuckien fortsätter journalisterna Valerij och Vitalij att gräva i korruptionen, trots att delrepublikens schacktokige president inte tvekar att gå över lik för att stoppa deras tidning. Och i sitt mausoleum ligger Lenin och väntar på att få stoppas i jorden.

Sedan Vladimir Putin blev president i Ryssland år 2000 har han avskaffat valen av regionala ledare, tryckt tillbaka oligarkerna och stärkt statens kontroll över media och ideella organisationer.

I den här reportageboken skildrar Amanda Lövkvist en brokig skara unga aktivister som vuxit upp i Ryssland under det fria men kaotiska nittiotalet. De kämpar för vad de tror på: pluralism, frihet och ett demokratiskt Ryssland.

Ladda ner högupplöst bild

Se var du kan köpa din bok

i väntan på lenins begravning

Författare: Amanda Lövkvist

Utgiven: 2007-01

Formgivare: Carl-Johan Palm 

ISBN: 9789197625623

Upplaga: 1   Antal sidor: 189

Språk: Svenska   Vikt: 274 gram