Podcast: Frihet från förtryck

Vi har skapat podden Frihet från förtryck.

Vi tar tempen på människors frihetslängtan och staters repression. Vi lägger oss i andra länders politik. Vi granskar svensk biståndspolitik och Sveriges relationer till skurkregimer. Vi står på demokratiaktivisternas sida. I varje avsnitt vrider och vänder vi på demokrati- och biståndsfrågor. Alltid öppenhjärtigt och aldrig opartiskt i förhållande till demokrati och mänskliga rättigheter. Du hittar podden på vanliga ställen där poddar finns, till exempel på Spotify, iTunes eller Soundcloud.

Nedan hittar du länkar direkt till avsnitten. Vi önskar en god lyssning och dela och sprid gärna till vänner och bekanta!

 

Avsnitt 10: Nicaragua spårar ur

Thåström, Wiehe och Afzelius spelade stödkonserter för Nicaraguas Sandinister på åttiotalet. Guldet blev till sand; sedan Daniel Ortegas återkomst som president 2006 har demokratin avvecklats och man skjuter skarpt på demonstranter. Det nyliga presidentvalet var en sorglig fars där demokraterna kastats i fängelse och ett äkta par väljs till president tillsammans. Någon progressivitet finns det inte hos de moderna Sandinisterna, vars sadistiska abortlagstiftning är bland världens hårdaste. Vad kunde gå så fel, och finns det alls några möjligheter att bringa ljus i mörkret? Gäster i studion: Ashley Cortéz som är demokratiaktivist i nätverket SOS Nicaragua samt Per Olsson som är Latinamerikahandläggare för Silc. Martin Ängeby, Silc, försöker som vanligt hålla ordning på samtalet.

SPECIALAVSNITT: ”In Ukraine, Adrift” as an audiobook

Inte ett podcastavsnitt, men likafullt en ljudproduktion i ett längre format. Lyssna gärna eller sprid till en engelsktalande vän! Ljudboken av den engelska översättningen av ”I Ukraina på drift” är publicerad av European Liberal Forum (ELF) i samarbete med Silc.

Over the course of 2019, the journalist and author Paul Frigyes went adrift across Ukraine, Europe’s largest, but often least-known, countries. The result is “In Ukraine, Adrift” a report from a nation in search of an identity and a place in Europe.
First published in Swedish and in Ukrainian in 2020, the book is now presented to an English-speaking audience, including in a form of an audiobook.

Avsnitt 9: Span på Uzbekistan

Landet långt bort med sidenvägens Samarkand, teliamutor och en blodbesudlad regim. Töväder sedan 2016. Nyss presidentval. Vår kunskap om Uzbekistan har varit allt för fragmentarisk, nu ska vi borra på djupet. Gäster i studion: riksdagsledamot Johan Büser (S), nyss hemkommen från valövervakningsuppdrag i landet samt Åsa Nilsson-Söderström, projektledare på Silc som har rest och verkat i landet i flera år. Martin Ängeby, Silc, försöker hålla ordning på samtalet.

Avsnitt 8: Vi tar tempen på Georgien

Lilla Georgien med de vackra vyerna och de ypperliga vinerna är geopolitiskt viktigt. Striden i människors hjärtan står mellan västern och ryssen. Den första färgade revolutionen, en rosa, hände här. Den rosa revolutionären Michael Sakashvili började över tid bete sig som de forna härskarna och han sveptes bort av den nuvarande styrande koalitionen Georgisk dröm. Det finns tecken på att denna nu biter sig fast och blir ännu en Georgisk mardröm. Landet är som de flesta av Rysslands grannar delvis under rysk ockupation. Bögfrågor politiseras hårt. Lokalval hålls inom kort. Det finns helt enkelt mycket att säga. Programledare Martin Ängeby tar tempen på Georgien med hjälp av Natia Gvianishvili som arbetar som Internationell projektledare för RFSL.

 

Avsnitt 7: Hongkong – RIP

Kinas ambassad har läxat upp och försökt tysta göteborgskan Simona Mohamsson. Simona är författare till rykande aktuella boken Hongkong RIP som är en svidande uppgörelse med det destruktiva kinesiska förtrycket i Hongkong. I det här avsnittet av podden talar vi ut med Simona, och med riksdagsledamoten Joar Forsell (L), om den storkinesiska imperialismen och om fria människor som kläms åt. Martin Ängeby, Silc, håller hjälpligt ordning på diskussionen.

 

Avsnitt 6: Kalabaliken på Kuba 

Det kubanska förtrycket är totalitärt och kontrollapparaten är en permanentad solförmörkelse. Ändå gick Kubanerna hen ur huse i somras och krävde frihet i fosterlandet. De är de största folkliga protesterna på sextio år. Vadan detta uppror och vad kan omvärlden göra för att främja frihet och förändring? Kuba-aktivisten Mileydi Fougstedt och riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) hjälper programledaren Martin Ängeby att reda ut begreppen och att blicka framåt.

 

Avsnitt 5: Tuffa tag i Tunisien

Efter den arabiska våren så har Tunisien allena lyckats upprätthålla sin demokrati, steg för steg och val för val. Nu står man inför sin värsta politiska kris hittills. President Kaïs Saïed har stängt ner parlamentet och fria medier hotas. Efter stora folkliga demonstrationer under sommaren är det tydligt att den tunisiska demokratin har svårt att leverera det välstånd som folket förväntar sig. Islamister och diktaturnostalgiker lurar i mossen. Tunisienkunniga gästerna Jasmin Jaziri Stenberg och Åsa Nilsson Söderström hjälper programledaren Martin Ängeby att reda ut begreppen och att blicka framåt.

 

Avsnitt 4: Bolivia från vägspärr till vägval

Sedan mångårige presidenten Evo Morales fick fly landet för ett år sedan har Bolivia drabbats av både politisk oro och en global pandemi. Nu när dammat lagt sig visar det sig att Evos socialistparti vann presidentmakten igen, med stor majoritet. Var detta mycket väsen för ingenting, eller kommer Bolivia på ny kurs? Cayetana Muriel från Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) och Per Olsson (Silc) ger sin syn på utvecklingen medan Martin Ängeby (Silc) som vanligt leder samtalet.

 

Avsnitt 3: Rent hus i Belarus

Diktaturen går på sitt 26:e år, och folkresningen har hållit på i mer än 26 dagar. Den som tröttnar förlorar. Med Lana Willebrant (Union to Union) och Amanda Valentin (Silc) får vi en lägesanalys – hur hamnade vi här och hur kommer vi framåt? Sveriges politik mot belarus får både smisk och förståelse, och vi får veta varför upprorets ansikte är så påtagligt kvinnligt. Martin Ängeby, Silc, försöker leda samtalet.

Podden produceras av Fabel Kommunikation. Tack till Internetstiftelsen och Goto10 för att vi kunde låna deras studio.

Avsnitt 2: I Ukraina på drift

Vi tar tempen på jättelandet Ukraina, där människan står stor och fri medan politiken präglas av hallabaloo. Hur går det för clown-presidenten? Är kriget slut snart? Hur står människor ut? Medverkar gör Paul Frigyes (författare till aktuella boken I Ukraina på drift) och Violetta Shastina Ravid (Ukrainahandläggare på Silc). Martin Ängeby (Silcs generalsekreterare) försöker leda samtalet.

Avsnitt 1: Autokratisk pandemi

Coronakrisen sätter enorm press på samhällen. Men med pandemin som svepskäl attackeras demokratin av auktoritära krafter – med avskaffande av mänskliga rättigheter och oseriös virushantering. Fredrik Malm (riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna), Martin Ängeby (Generalsekreterare SILC) och Åsa Nilsson-Söderström (SILC) diskuterar pandemins konsekvenser och demokratins kärna.

Teaser och introduktion av Martin Ängeby, Silcs generalsekreterare: